Dag 11: Kies ervoor om tevreden te zijn met wat je hebt

Hoe kijk jij naar je leven? Vind je je leven leuk, geniet je ervan, ben je blij met wat je hebt? Of heb je er een hekel aan en zou je willen dat alles anders was? Wil je hebben wat een ander heeft, uitzien als een ander uitziet, andere carrière, misschien zelfs een ander gezin…..? Willen hebben wat een ander heeft, daar heeft de bijbel een mooi woord voor: begeerte….en God verbiedt dat. Je zult nooit het leven van iemand anders kunnen krijgen, dus het is zonde van je tijd om daarnaar te verlangen.

Een uitdrukking die mij helpt om de werkelijkheid onder ogen te zien en mijn tijd niet te verknoeien met dingen die ik toch niet kan veranderen is “Het is zoals het is”. Die gedachte houdt mij met beide benen op de grond en herinnert mij eraan om bepaalde dingen maar te accepteren zoals ze zijn in plaats van te wensen dat ze anders zijn. Niemand heeft een volmaakt leven en het is heel goed mogelijk dat jij verlangend naar het leven van anderen kijkt, terwijl zij misschien verlangend naar dat van jou kijken.

Tevreden zijn met je leven, heeft niets te maken met een gevoel, maar met je wil: je kiest ervoor om tevreden te zijn. Tevredenheid wil niet zeggen dat je nooit iets wilt veranderen of verbeteren, maar tevredenheid wil wel zeggen dat je gelukkig bent met je leven en er het beste van wilt maken. Tevredenheid betekent ook dat je het leven ziet als een geschenk: iets waar je van kunt genieten.

1 Timoteüs 6:6 Maar voor wie tevreden is met wat hij heeft, is het geloof grote winst.

Peter Peeters